Bloedluizen bij kippen
De grootste groep mensen die te maken krijgt met bloedluizen? Wel, dat zijn ongetwijfeld de kippenhouders. Het is immers de meest voorkomende parasiet bij leghennen in Europa. De laatste jaren krijgen we heel veel vragen over bloedluizen uit deze groep. Er zijn zelfs hobby-kippenhouders die omwille van bloedmijten reeds stopten met kippen houden. Terwijl het toch een mooie en leuke hobby kan zijn. Nog meer als van de vos of marter verliezen mensen momenteel hun kippen aan deze stille doder.
Laat ons eerst en vooral één onduidelijkheid uit de wereld helpen. Bloedluis(Dermanyssus gallinae) is geen luis maar eigenlijk een mijt.
Het wordt daarom ook bloedmijt of rode vogelmijt genoemd.
Het is een ectoparasiet van vogels en behoort tot de klasse van spingachtigen. De onderklasse van de mijten en teken. Gewoon al om het simpele gegeven dat een luis 6 poten heeft en een mijt 8 poten. De rode vogelmijt meet amper 1/10 van 1mm. Het is dus best te begrijpen dat er in de loop der jaren verwarring is ontstaan. In de volksmond spreekt men dus van bloedluis, correcter is bloedmijt. Wat 100% zeker is : met beide worden dezelfde irritante beestjes bedoeld.
Wij zijn zelf actief als dierenasiel voor weidedieren en kippenopvang. Ook wij hebben al vaak een kippenhok vol luizen aangetroffen!
Hoe gaan ze te werk?
Overdag zal je weinig merken van de bloedluizen. Laat dat nu net de reden zijn waardoor mensen pas heel laat opmerken dat ze bloedmijt hebben in hun hok. De bloedmijt verstopt zich als het ware waar het kan. Overal in je kippenhok. In kiertjes, spleetjes, gaatjes,… Als je goed zoekt kan je ze vinden. Het lijken grijze of rode trosjes. De kleur hangt af van het tijdstip van de dag. Normaal zien ze grijs maar als ze zich vol gedronken hebben met het bloed van uw kippen, zijn ze rood van kleur. ’s Nachts wanneer de kippen slapen, komen ze boven. Honderden, duizenden of zelfs miljoenen kleine diertjes van amper 0,1mm groot zetten de aanval in naar hun prooi. Ze nestelen zich op de kip en hun maaltijd kan beginnen. De slaap van uw kippen wordt ernstig verstoord en deze situatie is heel stresserend voor uw dieren. Na de bloedmaaltijd, bij het ochtendgloren, trekken ze weer massaal naar hun schuilplaats. Daar slapen ze vooral, verteren het bloed en planten zich voort.
Belangrijkste symptomen van bloedluis
- De kippen zijn ongedurig op stok (sommige vertikken zelfs om nog binnen te gaan)
- Stress en pikkerij
- Minder eieren, met bloedstippen en een dunnere schaal
- De eens zo mooi rode kammen van de kippen verbleken door bloedarmoede
- Soms krijgen ze ook diarree omdat bloedluizen E.Coli bacterie overbrengt. Die maakt de kippen misselijk en ziek.
Welke gevolgen zijn er voor je kippen?
In eerste instantie zullen ze enkel stress ondervinden. Je zal merken dat ze niet meer graag in hun hok verblijven. Na een paar aanvallen van de bloedmijten gaan de gevolgen nog verder. Het dier verliest zodanig veel bloed dat het begint te lijden aan bloedarmoede. En dat zie je aan je dier. Vage klachten gaan over naar kenmerkende symptomen van bloedarmoede. Wanneer er niet wordt ingegrepen zal het dier uiteindelijk sterven aan stress. Ook bloedarmoede is een symptoom.
Minder bekend is dat bloedmijt ook andere ziektekiemen herbergt. Het is ook in staat om deze over te dragen van de ene kip naar de andere. Ziektekiemen zijn bijvoorbeeld het NCD-virus, de vlekziektebacterie en Salmonella Gallinarum.
Alternatieve bestrijdingsmethodes
Een jaar geen kippen houden en dan terug herbeginnen, heeft weinig zin. Je moet echt bloedluizen verwijderen op een grondige manier. Bloedluis kan heel veel maanden overleven zonder vers bloed, zelfs bij vriestemperaturen. Eitjes zelfs tot 2 jaar! Enkele diertjes volstaan om razendsnel weer uit te groeien tot een gigantische kolonie.
Ieder jaar een nieuw hok kopen is een dure aangelegenheid.
En dan zijn er nog de verhalen die zouden kunnen helpen: zand als bodembedekking, knoflook in drinkwater vogels, alle kieren uitbranden met een verfstripper (levensgevaarlijk!), met stoom reinigen, bloedmijt behandelen met spiritus, bloedluizen bestrijden met javel, de hogedrukreiniger erop, de wanden kalken, alle kieren en gaten dicht kitten, de zitstokken in metalen beugels hangen (al dan niet met stookolie ingewreven)… Maar geen van deze zaken hebben ons bewezen dat ze echt helpen.
Je kan met sommig goed bedoeld advies uren aan de slag gaan. Je zal waarschijnlijk een tijdelijke verbetering creëren. Jammer genoeg, na 1 of 2 maand, zullen je kippen opnieuw getroffen worden door bloedluis. We beweren niet dat deze methodes niet werken, maar wij aanzien ze meer als lapmiddelen. De enige doeltreffende manier om er van verlost te geraken, is de cyclus doorbreken. Tot voor kort kon dat enkel met zwaar chemisch spul.
Chemische producten een goed idee?
Voor wie er aan zou twijfelen, ze bestaan, de echte chemische producten die bloedluis bestrijden bij kippen. Tegen gewone mijten zal gewoon poeder of een klassieke spray uit de lokale winkel nog wel helpen.
Tegen bloedmijt werkt het zeker niet. Daar kan je je de kost van sparen. Bij de dierenarts kan je spul kopen waarmee je het hok kan inspuiten maar… denk zeker aan de gevolgen. Zorg ervoor dat alle kippen uit het hok zijn als je begint met sprayen. Denk er ook aan dat veiligheidsbril, handschoenen en een mondmasker hier geen overbodige luxe zijn.
De bloedmijt zal dood zijn waar je hebt gesprayd dus zorg ervoor dat je ieder kiertje en ieder gaatje mee hebt. Vergeet ook de stokken waarop ze zitten en nesten niet waar ze hun eitjes leggen. Hou ook rekening met het volgende: het spul is zo giftig dat je de eerste 3 weken je eieren moet weggooien. (niet meer geschikt voor consumptie). Als dat spul zo giftig is, kan je je zelfs de vraag stellen of het wel gezond kan zijn voor je kippen.
Wat is het alternatief op bloedluis bestrijden met gif?
Ook wij zaten met de handen in het haar en zijn op zoek gegaan naar een oplossing tegen bloedluizen bij kippen .
Onze eisen waren duidelijk:
niet giftig, 100% biologisch, makkelijk te gebruiken en een effectieve hulp bij een uitbraak van bloedluis.We hebben er lang naar gezocht, maar niet gevonden.
Dan moesten we het maar zelf op de markt brengen! Niet alleen voor onszelf. Wel om de vele vragende mensen eindelijk het beste middel te kunnen aanbieden om bloedluis effectief aan te pakken : Avimite!