Bloedluis bij kippen | wat te doen | bloedluis kippen behandelen


Bloedluis bij kippen

Een kippenhok vol luizen of beter bloedluizen is een echte pest . Het heeft al meerdere hobbyhouders van kippen gedwongen om te stoppen met de hobby. In de winter valt het allemaal best mee maar zodra de lente zich manifesteert en de temperaturen eindelijk de hoogte in gaan, zijn ze er onvermijdelijk ook. Bij het in gebruik nemen van een nieuw kippenhok zal het het eerste jaar nog wel meevallen, maar gegarandeerd dat de bloedluis erin komt.

Bloedluis, hoe merk je dat je kippen / vogels het hebben?

Uiteraard is er het visuele aspect. Zie je in de kieren en spleten in het kippenhok grijze of rode trosjes? Dan heb je bloedluis in je hok.

bloedluis bij kippen herkennen in het hok

Bloedluis herkennen

Maar het kan even goed zijn dat je gekriebel op je handen voelt als je je hand tegen de wand van je kippenhok legt. Ook dan is de kans heel groot dat je te doen hebt met bloedluis. Maar veel erger zijn de gevolgen voor je kippen. Want de naam bloedluis is eigenlijk verkeerd. De bloedluis is een mijt waardoor de naam bloedmijt eigenlijk juister zou zijn.  Overdag verstoppen ze zich in het kippenhok, maar eens de kippen op stok gaan, zijn ze daar. Ze gaan op de kippen zitten en beginnen bloed te drinken.

In eerste instantie is dit ergerlijk voor de kip. Ze voelt zich letterlijk aangevallen en de nachtrust wordt enorm verstoord. Dit geeft stress bij de kippen. Het gevolg laat zich raden: binnen de kortste keren leggen de kippen geen eieren meer, willen ze niet meer in een legnest gaan zitten, willen ze zelfs het kippenhok niet meer in. In een volgend stadium treedt er bloedarmoede op bij de kip en uiteindelijk zal ze ziek worden en overlijden.

Er zijn veel fabeltjes die de ronde doen in verband met bloedluizen verwijderen. Zo zouden ze niet over metaal gaan en zou je bij gevolg je zitstokken in metalen beugels moeten bevestigen zonder dat ze de wanden van het kippenhok raken. De muren in de stal kan je witten, daar zouden ze ook vies van zijn. Zand als bodembedekking zou helpen. Schaaltjes met olie zou hen aantrekken waar ze dan in verdrinken. Je kan de kieren en spleten in je hok ook uitbranden wat eigenlijk levensgevaarlijk is. Stoom zou de oplossing zijn… Geloof ons, door onze werking met kippen uit legbedrijven hebben we al vele duizenden kippen zien passeren en ook wij hebben echt grote aanvallen gekend van bloedmijt. Geen van bovenstaande trucs zorgde ervoor dat we van de bloedmijt vanaf raakten. Heel af en toe wat minder, om dan na een maand terug onverbiddelijk toe te slaan.

Wat ons brengt bij de echt doeltreffende middelen tegen bloedmijt. Helaas kwamen we nooit verder dan chemische middelen (heel agressief) om de hele kippenstal mee in te spuiten. Vaak waren we ontgoocheld, maar (eerlijk is eerlijk) enkele producten deden perfect de job: mondmasker en handschoenen aan, veiligheidsbril op de neus en sprayen maar. En de bloedluis stierf binnen de week. Maar de gevolgen waren drastisch. Gedurende drie weken na de behandeling van onze stal moesten we onze eieren weg gooien (niet geschikt voor consumptie) en laat ons eerlijk zijn: wat voor gif hebben we toen eigenlijk het kippenhok ingespoten? Want volgens de bijsluiter mochten in geen geval de kippen in de stal zijn als we het product gebruikten… We zullen het nooit weten. Maar we waren radeloos op zoek naar een andere oplossing. We zochten heel lang en vonden uiteindelijk HET alternatief!

De oplossing tegen bloedluis bij kippen?

We hebben lang met vele dierenartsen, laboranten en ontwikkelaars gepraat en we zijn tot een 100% biologisch product gekomen dat de bloedluis of bloedmijt definitief aanpakt zonder ook maar enige negatieve werking voor de kip zelf. Onmogelijk zegt u? Of u bent benieuwd naar wat we op de markt hebben gebracht? Dan vragen we je vriendelijk om door te klikken naar onze pagina waar we je er alles over vertellen! Nooit meer bloedmijt of bloedluis? Preventief of u heeft er reeds last van? Bloedluis bij kippen bestrijden doe je het best met dit middel tegen bloedluis .

Na het herplaatsen van alweer heel veel kipjes in 2017, stoppen we onze acties tot na de winter. We zijn er terug in het voorjaar van 2018 met een extra afhaalpunt! Sluiten