WAT HEEFT EEN KIP NODIG?

Kippen hebben nood aan een hok en een ren met volgende toebehoren:

  • een binnenhok met verhoogde zitstokken
  • een legnest met nestmateriaal
  • een buitenren met verhoogde zitplaatsen, zanderig gedeelte voor stofbaden, gedeelte met schaduw en gedeelte met zon
  • een drinkbak
  • een voederbak

Binnenhok

Voor drie kippen van gemiddelde grootte is een binnenhok van minimaal 0,75 m² oppervlakte en een binnenhoogte van ongeveer 90 cm nodig.

Maak de ingang van het binnenhok minstens 25 cm breed en 30 cm hoog. Voorzie eventueel een deurtje om de ingang af te sluiten. De kippen kunnen via een loopplank naar de ingang van het hok. Zorg ervoor dat de kippen voldoende grip hebben op de loopplank door dwarslatjes aan te brengen.

Het is zeer belangrijk voor de gezondheid van de kippen dat het hok voldoende geventileerd is. Zorg daarom voor ventilatieroosters bovenaan één van de wanden.

Kies steeds voor een hok dat gemakkelijk toegang biedt om mest te verwijderen en proper te maken. Op de bodem kan je houtkrullen, stro, vlas of hennep leggen om het verwijderen van de mest gemakkelijker te maken.

In veel hokken is standaard een legbak geïntegreerd, meestal aan de buitenkant van het hok met een dak dat open klapt om gemakkelijk de eieren te kunnen verzamelen. Leg hierin stro, hooi of ander nestmateriaal. Er zijn ook losse legnesten te koop die je zo in het binnenhok kan plaatsen.

In het binnenhok moeten verhoogde zitplaatsen aanwezig zijn, deze worden gebruikt om op te slapen. Reken op 1 meter zitstok per vier kippen. De meeste kippen gebruiken graag zitstokken van zo’n 3 à 4 cm doorsnede op ongeveer een halve meter van de grond en minstens 35 cm van de wand.

Buitenren

Reken voor de buitenren op minimaal 2 maar liever 5 m² per kip.

De omheining moet 1,5 m hoog zijn voor zware en rustige rassen en 2 m hoog voor lichtere en actievere rassen. Het is handig om voor jezelf een poort te voorzien zodat je gemakkelijk in en uit de ren kunt. Graaf de draad in in de grond zodat de kippen niet kunnen ontsnappen. In een streek waar vossen op de loer liggen, kan je de ren beveiligen door de draad bovenaan schuin naar buiten om te plooien in een hoek van 30° en door rondom de ren aan de buitenkant een verharding van zo’n 40 cm te voorzien, bijvoorbeeld een strook tegels. Zo zal de vos niet over de draad kunnen klimmen of er onderdoor graven.

Richt de ren in met beplanting die schaduw biedt en een zonnig gedeelte voor zonnebaden. Kippen nemen ook bijna dagelijks stofbaden om hun veren te onderhouden en parasieten te verwijderen. Als de buitenren een zanderige bodem heeft, dan graven de kippen zelf een ondiepe kuil voor dit doel. Is de bodem te hard of niet zanderig genoeg, leg dan zelf een zanderig gedeelte aan om stofbaden mogelijk te maken.

Ook in de buitenren moeten verhoogde zitplaatsen aanwezig zijn. Overdag gebruiken de kippen de zitplaatsen buiten om een overzicht op de omgeving te houden. Kippen die laag in de pikorde staan, gebruiken ze ook om te vluchten voor dominantere dieren.

Om ongedierte te vermijden, beperk je best de hoeveelheid voedselresten. Voederbakjes kan je afdekken of 's nachts weghalen.

Gezelschap

Kippen zijn sociale dieren die je nooit alleen mag houden. Ze herkennen andere kippen en gedragen zich anders tegen de verschillende leden van hun groep. Voor een gemiddeld gezin zijn drie kippen ideaal.

Kippen hebben onderling een welbepaalde rangorde, de zogenaamde pikorde. Als de kippen voldoende plaats, voer en legnesten hebben, zullen er zelden problemen ontstaan. Als er te veel kippen op een te klein oppervlak zitten of als de kippen met elkaar moeten concurreren, dan zal de kip die het laagst in rang staat de dupe zijn.

Als je nieuwe kippen aan een bestaande groep toevoegt, dan is het normaal dat er enkele uren tot dagen gevochten wordt. De kippen moeten een nieuwe pikorde vastleggen. Hou in het begin de kippen goed in de gaten en grijp in als er gewonden vallen.